Skip to content

Na Halal nu ook Koosjer certificering voor PLNT

Een deel van het PLNT assortiment is koosjer gecertificeerd. Eind vorig jaar werd ook de halal certificering verkregen. Hoewel op dit moment nog niet het gehele assortiment gecertificeerd is, is het op aanvraag mogelijk om extra producten te certificeren. “PLNT groeit, net als de vraag naar kwalitatief goede vleesopvolgers wereldwijd. Dit is daarmee een logische en noodzakelijke vervolgstap”.

PLNT groeit wereldwijd

Het verkrijgen van halal en koosjer certificeringen is noodzakelijk om te blijven voldoen aan de groeiende vraag wereldwijd, ook in niet-westerse culturen. Om echt impact te kunnen maken is deze stap daarmee vanzelfsprekend voor het merk. De markt in Europa lijkt steeds verzadigder, maar er liggen veel kansen in het Midden-Oosten en Azië. Laurens Zandbergen, Manager Marketing bij Jan Zandbergen Group: “We doen met PLNT steeds meer zaken met landen als Israël, waar 45% van de joodse bevolking wereldwijd woont. Ook is er groeiende interesse vanuit landen met grote moslimgemeenschappen: Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Indonesië, het grootste moslimland ter wereld. Deze certificeringen geven bedrijven en consumenten daar vertrouwen in onze producten en stelt ons in staat te blijven voldoen aan de groeiende vraag in ieder deel van de wereld.”

Certificering

Het verkrijgen van een koosjer certificaat is een nauwkeurig proces dat behoorlijk wat tijd in beslag neemt. Als eerste wordt contact opgenomen met het opperrabbinaat voor Nederland, de autoriteit bevoegd om certificaten uit te geven. Deze komen vervolgens langs om het productieproces te bekijken. Daarna moeten alle ingrediënten van een product gecontroleerd en goedgekeurd worden. “Het proces om de PLNT-producten te laten certificeren heeft een aantal maanden in beslag genomen. Ze gaan heel nauwkeurig te werk. De herkomst, samenstelling van ieder ingrediënt wordt nagekeken”, zegt Pauline Billekens, QA manager bij Jan Zandbergen Group. Samen met collega’s van afdeling QA hebben zij een hoop tijd in de certificering zitten.

Wat is Koosjer en Halal?

Binnen het jodendom zijn zogenaamde spijsvoorschriften die bepalen welke producten wel of niet gegeten mag worden. Voldoet een product aan deze voorschriften, dan wordt dat product ‘koosjer’ genoemd en kan het een certificaat krijgen. Zo zijn er regels over het wassen van groente en fruit, en zijn ook bepaalde E-nummers en additieven niet toegestaan. Voor religieuze joden is een koosjer certificering onmisbaar. Binnen de islam gelden ook spijsvoorschriften waar religieuze moslims zich aan dienen te houden bij het consumeren van producten. Producten die hieraan voldoen zijn ‘halal’. Verboden producten worden ‘haram’ genoemd.