Verantwoordelijkheid is één van de kernwaarden van Jan Zandbergen B.V.. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) betekent het nemen van verantwoordelijkheid en het tonen van betrokkenheid bij mens/maatschappij en milieu.

Wat betekent dit voor Jan Zandbergen B.V. in de praktijk:

Mens/maatschappij

  • We nemen onze relaties en hun belangen serieus. Goed luisteren en goede service staan daarbij voorop. Eventueel kunnen we ook samen met klanten nieuwe producten ontwikkelen die bij hun behoefte aansluit.
  • Onze medewerkers vormen ons belangrijkste kapitaal. Daarom investeren we in scholing, stagebeleid (erkend leerbedrijf), veilige arbeidsomstandigheden en gezondheid.
  • Als (tweede generatie) familiebedrijf zijn we ons extra bewust van komende generaties en de kansen en wereld die we voor hen achterlaten. Het is ook onze verantwoordelijkheid mee te werken aan behoud danwel herstel van deze mooie aarde. Mede daarom ondersteunt Jan Zandbergen de Black Jaguar Foundation. Doet u ook mee? www.black-jaguar.org/the-first600/225

RTEmagicC_logo-BJF.jpgDe Black Jaguar Foundation (BJF) is een internationale non-profit organisatie die zich inzet voor de totstandkoming van de Araguaia Biodiversity Corridor: de langste natuurbrug ter wereld en één van de grootste herbebossingsprojecten van Zuid-Amerika.
Eén van de taken van de BJF om de Araguaia Corridor te realiseren is het herplanten van miljoenen inheemse bomen waarbij landbouwgrond wordt teruggebracht naar zijn oorspronkelijke habitat: het Amazone regenwoud en de Cerrado Savannah. Deze ecosystemen zijn van levensbelang voor onze eigen toekomst! Ze zorgen voor 20% van de zuurstof op aarde, filteren 30% van al het zoetwater en zijn de bron van 25% van alle moderne medicijnen. Meer informatie zie www.black-jaguar.org

Milieu

We willen het gebruik van energie en water zoveel mogelijk beperken. Daarom kijken we in onze processen constant naar besparende mogelijkheden. Enkele voorbeelden:

  • Voor onze koel- en vriescellen maken we gebruik van een NH3-installatie. Ammoniak (NH3) is een van de meest efficiënte koudemiddelen. Voor de belangrijkste koeltoepassingen biedt een NH3-installatie de energiezuinigste oplossing.
  • Onze koel- en vriescellen zijn uitgevoerd met extra dikke isolatiewanden voor minder energiegebruik. Tevens zijn ze voorzien van zelfsluitende deuren waardoor er minder warmte binnenkomt en de temperatuur lager blijft.
  • In 2009 hebben we een koudecentrale met warmte-terug-win installatie in gebruikgenomen. Dit scheelt veel energie, wat niet alleen gunstig is op de bedrijfskosten maar zeker ook het milieu spaart.
  • In de productieruimten en koel- en vriescellen wordt gebruik gemaakt van duurzame LED-verlichting. Deze reageert op beweging en brandt daarmee niet constant op volle kracht. Onze nieuwste (2015) en tevens grootste vriescellen bevatten een automatisch kranensysteem, waardoor er vrijwel nooit iemand aanwezig hoeft te zijn en de verlichting dus ook veelal uit is.
  • Op de werkvloer wordt gestimuleerd om verantwoord met het milieu om te gaan. Dit gaat van afval scheiden, het uitzetten van apparaten als ze niet gebruikt worden tot het zuiniger rijden door onze chauffeurs.