IQF is de afkorting van Individually Quick Frozen en is een vriesproces dat in de levensmiddelenindustrie wordt toegepast, waarbij individuele producten bijzonder snel kunnen worden ingevroren. Bij Jan Zandbergen Group doen we dit om individuele vleesproducten snel op een zeer lage temperatuur in te vriezen.
Het principe achter mechanische IQF is snelle en koude luchtcirculatie die horizontaal stroomt en over afzonderlijke producten wordt geleid om ze zeer snel in te vriezen.
De hoge snelheid van het invriezen, verstoort de vorming van grote ijskristallen in de celstructuur van het voedsel, vlees in ons geval. Hoe sneller het invriesproces, hoe kleiner de gevormde ijskristallen. Grotere ijskristallen kunnen namelijk schade toebrengen aan de broze celwanden van het product. Het celvocht waarin zich vitaminen, mineralen, eiwitten, koolhydraten en smaakstoffen bevinden, loopt uit de productcellen en bevriest vervolgens langzaam buiten de cel. Bij het ontdooien zal al dat kostbare vocht (drip), met het dooiwater verloren gaan. Daarbij verliest het product ook aan smaak en uitstraling door dit extra vochtverlies. Vlees wordt zo droger en taaier. De drip kan worden geminimaliseerd door het invriesproces te versnellen.
Er is wereldwijd een groeiende vraag naar IQF-producten vanwege de bijzonder hoge kwaliteit ingevroren producten en het voordeel van individuele ingevroren porties.
De IQF-methode zorgt ervoor dat de kwaliteit, textuur en voedingswaarden van het vlees het best bewaard worden, waardoor de smaak, geur, kleur, uiterlijk en de versheid van het vlees behouden blijven. Daarbij wordt de houdbaarheid verlengd en je krijgt ook de beste productkwaliteit bij het ontdooien.
Vleesproducten kunnen perfect snel en goed ingevroren worden, zonder dat ze aan elkaar plakken. Het formaat, de vorm en het soort product maken in principe niet veel uit.
Het proces van IQF verloopt bijzonder snel, vaak al binnen enkele minuten, wat de kwaliteit van het vlees ten goede komt en het zorgt voor kortere invriestijden vergeleken met reguliere batch invriesmethoden.
Individueel invriezen minimaliseert productverlies. De producten plakken niet aan elkaar, waardoor ze individueel te verpakken en te ontdooien zijn. Dit houdt de kwaliteit hoog, zorgt voor een optimale productpresentatie en minimaliseert productverspilling.
Door individuele vleesdelen in te vriezen, kan de chef-kok precies de gewenste hoeveelheid ontdooien en zo beter inspelen op de vraag van de dag met minder verspilling tot gevolg.
Door te kiezen voor IQF, komt er minder vocht vrij en is er in de vriezer minder aangroei van ijs en op die manier besparen we energie. Zo dragen we bij aan de verduurzaming van onze voedselketen en het milieu en dus de planeet.
Vlees is een natuurproduct dat moet rijpen om de beste kwaliteit te bereiken. Slechts op één bepaald moment is het vlees op zijn best. Precies op dat moment wordt het vlees door ons verwerkt en bevroren. Zo zetten wij op het juiste moment het rijpingsproces stil. Dit doen wij snel en professioneel, zodat het na ontdooiing nog steeds zo is als dat het was: op zijn best.
Groot voordeel van bevroren vlees is dat het lang houdbaar is, zonder risico op bederf. Wij zorgen voor diepvriesvlees met eenzelfde smaakbeleving als vers. We bieden onder andere IQF steaks, burgers en kipfilet aan.
Wat mogen we voor u betekenen? Laten we het bespreken!
Vraag een contactmoment aan met een van onze salesmedewerkers.
JAN ZANDBERGEN B.V.
Bobinestraat 29
3903KE Veenendaal
Nederland
JAN ZANDBERGEN INNOVATION CENTER
Electronenstraat 12
3903KJ Veenendaal
Nederland
JAN ZANDBERGEN UK LTD.
54-58 Tanner Street
London SE1 3PH
United Kingdom
Disclaimer | Algemene leveringsvoorwaarden | Algemene leveringsvoorwaarden UK Ltd. | Inkoopvoorwaarden | Privacyverklaring | Certificaten
Copyright @Jan Zandbergen B.V. – All rights reserved.