Skip to content

MVO 

MVO

VERANTWOORDELIJKHEID NEMEN:MENS, MAATSCHAPPIJ, DIERWELZIJN EN MILIEU

Verantwoordelijkheid is één van de kernwaarden van de Jan Zandbergen Group. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), betekent het nemen van verantwoordelijkheid en het tonen van betrokkenheid bij mens/maatschappij en milieu.

Wat betekent dit voor de Jan Zandbergen Group in de praktijk:

MENS & DIERWELZIJN

Jan Zandbergen Group - Black Jaguar Foundation project
Jan Zandbergen Group - logo Black Jaguar Foundation

JAN ZANDBERGEN STEUNT DE BLACK JAGUAR FOUNDATION

De Black Jaguar Foundation (BJF) is een internationale non-profit organisatie die zich inzet voor de totstandkoming van de Araguaia Biodiversity Corridor: de langste natuurbrug ter wereld en één van de grootste herbebossingsprojecten van Zuid-Amerika.

Eén van de taken van de BJF om de Araguaia Corridor te realiseren, is het herplanten van miljoenen inheemse bomen waarbij landbouwgrond wordt teruggebracht naar zijn oorspronkelijke habitat: het Amazone regenwoud en de Cerrado Savannah. Deze ecosystemen zijn van levensbelang voor onze eigen toekomst! Ze zorgen voor 20% van de zuurstof op aarde, filteren 30% van al het zoetwater en zijn de bron van 25% van alle moderne medicijnen.

Jan Zandbergen Group - Diviande dronefoto zonnepanelen

MILIEU: PROCESSEN VERDUURZAMEN

We willen onze CO2 voetafdruk steeds verder verkleinen en het gebruik van energie en water zoveel mogelijk beperken. Daarom kijken we in onze processen constant naar besparende mogelijkheden.
Enkele voorbeelden:

Voor onze koel- en vriescellen maken we gebruik van een NH3-installatie. Ammoniak (NH3) is een van de meest efficiënte koudemiddelen. Voor de belangrijkste koeltoepassingen biedt een NH3-installatie de energiezuinigste oplossing.

Onze koel- en vriescellen zijn uitgevoerd met extra dikke isolatiewanden voor minder energiegebruik. Tevens zijn ze voorzien van zelfsluitende deuren waardoor er minder warmte binnenkomt en de temperatuur lager blijft.

In 2009 hebben we een koudecentrale met warmte-terug-win installatie in gebruik genomen. Dit scheelt veel energie, wat niet alleen gunstig is voor de bedrijfskosten maar zeker ook het milieu spaart.

Op een deel van onze daken liggen zonnepanelen. Zo wekken we duurzame, groene stroom op waarmee we deels in ons eigen energieverbruik voorzien.

Momenteel wordt geïnventariseerd of meer van onze daken geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen.

In de productieruimten en koel- en vriescellen wordt gebruik gemaakt van duurzame LED-verlichting. Deze reageert op beweging en brandt daarmee niet constant op volle kracht. Onze nieuwste (2015) en tevens grootste vriescellen bevatten een automatisch kranensysteem, waardoor er vrijwel nooit iemand aanwezig hoeft te zijn en de verlichting dus ook veelal uit is.

Begin 2018 is de nieuwe productielocatie van Diviande in gebruik genomen. Bij de bouw is duurzaamheid continue een aspect van aandacht geweest en is er volgens BREEAM-NL eisen gewerkt. Hiervoor is zelfs het hoogst mogelijke BREEAM-NL Outstanding certificaat toegekend. De hoogste score, 5-sterren (outstanding), is uniek voor een food bedrijf. Hiermee laten we zien hoe onderscheidend we zijn.

Bij de vervanging van een van onze trucks in 2020 is bewust gekozen voor een LNG-truck in plaats van een dieseltruck. Dit scheelt gemiddeld 20% CO2-uitstoot.

Het aandeel plantaardige proteïne producten in ons aanbod stijgt. Veel producten op basis van plantaardige eiwitten bevatten soja. Soja heeft niet het beste imago en wordt vaak in verband gebracht met het Amazonegebied of China. Voor de soja die wij in onze eigen producten gebruiken geldt:

  • De soja is Europees gecertificeerd.
  • 85% van de energie gebruikt tijdens productie, is hernieuwbaar (waterkracht).
  • Dankzij een unieke methode worden er geen chemicaliën ingezet bij de extractie van eiwitten.
  • De soja is GMO-vrij.

Daarnaast ontwikkelen en produceren wij ook plantaardige producten die geheel soja vrij zijn. Ook de andere plantaardige eiwitten in onze eigen producten zijn van Europese bodem. De CO2 voetprint is daarmee zeer beperkt.

Op de werkvloer wordt gestimuleerd om verantwoord met het milieu om te gaan. Dit gaat van afval scheiden, het uitzetten van apparaten als ze niet gebruikt worden tot het zuiniger rijden door onze chauffeurs.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem contact op